#14 Blogi - Ryhmäliikunta, uhka vai mahdollisuus?

Naiset jumppapuvuissaan hyppivät salissa nopeatempoisen musiikin tahdissa, jossa vain parhaat pysyvät mukana. Ristiaskel, hyppy, mambo, chassee, pyörähdys, saa monen tunnilla olevan jalat solmuun. Paitsi niiden eturivin jumppareiden, niiden joiden rasvaprosentti on yhtä pieni, ja jalka nousee yhtä korkealle kun ylipirteän ohjaajan, jonka taukoamaton huuto soi korvissa vielä seuraavana päivänäkin. Miehet eivät jalallakaan astu koskaan siihen saliin, tai jos joku astuu, niin hänen on oltava jollain tavalla valtavirrasta poikkeava yksilö. Aerobic on naisten juttu. Hyppelyä ja satujumppaa. Ei mitään urheilua.

Onneksi tuosta ajasta ollaan menty ryhmäliikunnan osalta valovuosi eteenpäin. Tuo harhakuva siitä mitä ryhmäliikuntasalissa tapahtuu saattaa kyllä edelleen osalla kummitella mielessä. Siksi haluan kertoa teille tämän päivän ryhmäliikuntatarjonnasta Sykkeellä ja miksi se soveltuu kaikille, ikään, kokoon, sukupuoleen tai kuntotasoon katsomatta.

Olen itse ohjannut ryhmäliikuntatunteja jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Tässä ajassa on kehitetty valtavasti uusia lajeja ja trendit vaihtuneet useaan kertaan. Ryhmäliikuntatarjonta on tänä päivänä valtavan laaja ja siksi uskallankin väittää, että sitä kautta jokainen voi löytää itselleen mielekkään liikuntaharrastuksen.

Ryhmäliikuntatunneilla voit kehittää sekä aerobista kuntoa, lihaskuntoa että myös liikkuvuutta. Tarjonnasta löytyy edelleen tanssia ja muita koreografisia tunteja, jossa ne jalat saattaa mennä joskus solmuun, mutta toisaalta ne tunnit kehittävät valtavasti koordinaatiota, tasapainoa, aerobista kuntoa ja sen lisäksi tanssiminen tekee hyvää aivoille ja on valtavan hauskaa! Tanssi vapauttaa ja opettaa taitoa heittäytyä musiikin ja liikkeen vietäväksi. Tanssitunneillamme ei missään nimessä ojennella nilkkoja otsa rypyssä ja tavoitella täydellistä liikettä vaan ainoastaan nautitaan hyvästä fiiliksestä ja liikutaan hymyillen.

Mikäli kuitenkin tanssiminen ja koreografiset jumpat tuntuvat vierailta, lihaskuntotunteja ilman vaikeaa koreografiaa löytyy useampia. Pumppi- tunnit ovat suosituimpia tuntejamme varmasti juuri helppouden vuoksi. Siellä kehitetään lihaskestävyyttä ja välineinä käytetään levytankoja ja käsipainoja. Jokainen lihasryhmä treenataan erikseen ja painojen valinnalla voi vaikuttaa siihen kuinka raskas tunti on.

RPV-tunnit ovat myös erittäin suosittuja. Reisi-pakara-vatsa- alueen tehojumppa tehdään ilman välineitä, oman kehon painolla ja jokainen ohjaaja tekee tunnista vähän omannäköisen. Tämä on kuitenkin tunti jota uskallan suositella hyvin myös aloittelijoille, koska välineenä toimii oma keho ja liikkeet ovat yksinkertaisia.

Tarjonnasta löytyy myös raskasta HIIT- treeniä, jossa treenataan todella kovalla sykkeellä, tehdään vuorotellen voimaliikkeitä ja sykettä nostavia liikkeitä. Tämän tyyppinen harjoittelu on ollut ryhmäliikunnan yksi suurimpia trendejä ja muutaman vuoden ajan. Tunnilla käytetään erilaisia välineitä ja harjoitus sisältää paljon hyppyjä, joten on hyvä olla vähän liikuntataustaa ennen tälle tunnille osallistumista. Tätä treeniä suosittelen ihan kaikille miehille ja naisille jotka kaipaavat haastetta, hikeä ja nauttivat siitä kun saa antaa treenissä oikeasti kaikkensa. Mikäli kuulut tuohon edellämainittuun ryhmään, jotka nauttii intensiivisestä treenistä, pidät varmasti myös kuntonyrkkeilystä. Nyrkkeily tutkitusti auttaa niska- ja hartiaseudun ongelmista kärsiviä ja sen lisäksi on erittäin tehokasta ja monipuolista kuntoliikuntaa ja myös loistava stressinpoistokeino.

Hikitreeniä kaipaaville toimii myös ryhmäliikunnan kestosuosikki jo vuosikausien ajan, spinning, eli sisäpyöräily. Mikäli kaipaat lenkkiseuraa tai ulkoilma ei houkuttele pyörälenkille, spinning on erittäin hyvä ja tehokas vaihtoehto. Tunti kuluu kuin siivillä ohjaajan kannustaessa ylittämään mäkiä tai polkemaan vastatuuleen energisen ja inspiroivan musiikin tahdissa. MyRide- tunneilla pääset myös nauttimaan virtuaalisista maisemista, eikä tarvitse tyytyä pelkkiin mielikuviin, jotka nekin yleensä hyvin kyllä toimivat. Tunteja löytyy eri tasoisia ja onkin hyvä aloittaa helpolta tunnilta, joka meillä Sykkeellä on MyRide Easy. Spinningiin ensi kertaa meneville suosittelen menemään ajoissa tunnille, jotta ohjaaja ehtii rauhassa opastaa pyörän säätämisessä. Oikeat säädöt ovat tärkeät, jotta ajokokemus olisi mahdollisimman miellyttävä. Vastusta jokainen säätää oman kunnon ja tunnon mukaan, eli sillä tavalla pystyy jokainen säätämään rasitustason itselleen sopivaksi.

Mikäli ongelmasi on huono liikkuvuus ja lihaskireys tai muuten vaan kaipaat rauhallista liikuntaa, on silloin vaihtoehtona lukuisat kehonhuoltotunnit. Kehonhuolto on erittäin tärkeää ihan jokaiselle liikkujalle. Salitreenaajille, ryhmäliikkujille, minkä tahansa liikuntamuodon harrastajille tai ammattilaisille. Kireä lihas on heikko lihas. Siksi myös kovaa ja tavoitteellisesti treenaavien tulisi ehdottomasti panostaa kehonhuoltoon.

Mikäli joogatunnit kuullostaa alkuun liian haastavalta vaihtoehdolta, jos keho on erittäin jäykkä, niin aloita vaikka helposta Streching Flow- venyttelytunnista. Kaikki kehonhuoltotuntimme tekevät hyvää niin fyysisesti, kuin varmasti myös henkisesti. On erittäin tärkeää kiireisen arjen vastapainoksi antaa kehon nauttia pehmeästä liikkeestä ja venytyksistä ja sitä kautta laskea kierroksia myös ajatuksen tasolla. Välillä olisi kaikkien meidän hyvä vaan pysähtyä ja hengittää ja kuunnella mitä kehollemme todella kuuluu. Jos esimerkiksi on paljon stressiä ja huolia niin todennäköisesti silloin kova treenaaminen vaan pahentaa tilannetta, eikä kehitystäkään synny. Kehonhuoltotunneilla opimme usein kuuntelemaan paremmin kehon viestejä ja opimme myös tuntemaan kehomme paremmin. Rentoutumisella ja huoltavilla harjoituksilla on ehdottomasti positiivinen vaikutus myös unen laatuun palautumisen lisäksi.


Sykkeen ryhmäliikuntatarjonnasta löydät siis kaikki edellämainitut tunnit ja vielä lisääkin vaihtoehtoja. Tutustu nettisivuilla tai Syke Appissä vielä tarkemmin tarjontaamme ja kysy tarvittaessa neuvoa tuntien valinnassa henkilökunnaltamme. Meidän ammattitaitoiset ja sydämelliset ohjaajamme ottavat uudet liikkujat aina avosylin vastaan. Ja teille jotka jo käytätte ryhmäliikuntapalveluitamme, suuri kiitos siitä mahtavasta tunnelmasta jotka tunneillemme luotte!

Sipoon Syke on ehdottomasti tunnelmaltaan lämminhenkisin ja kotoisin sali, jossa olen koskaan urani aikana ohjannut ja se johtuu teistä upeat asiakkaamme ja tietysti myös mahtavasta henkilökunnasta. Jos et ole vielä jumppasalin ovea raottanut, niin älä näe sitä enää uhkana, vaan mahdollisuutena kokea upeita elämyksiä, onnistumisen kokemuksia, itsensä ylittämisiä. Kun uskallat työntää pikkuvarpaan sen salin kynnyksen yli, fiilis vie yleensä mukanaan koko kropan!

Tule tunnille rohkeasti, juuri sellaisena kun olet. Täydellisenä, aitona itsenäsi. Yhdessä olemme enemmän! - Anna

Ryhmäliikunnan toimintaohjeet muuttuivat kun otimme uuden varausjärjestelmän käyttöön 21.10.2019!

Ohjeita ryhmäliikuntaan ilmoittautumiseen

Lue lisää

Lataa mobiilisovellus puhelimeesi heti!

WiseGymin omalla mobiilisovelluksella hoidat jumppien varaamiset ja ilmoittautumiset, viestit asiakaspalvelun kanssa, näet huikeat jäsenetusi sekä paljon muuta. Lataa sovellus nyt!

Lue lisää


Kommentit