#13 Blogi - Kolme helppoa tapaa pudottaa painoa

Eikä kyse ole klikkiotsikosta...

Pidän itse yksinkertaisista asioista, koska ne toimivat monesti parhaiten. Kaikki me tiedämme, että painon putoaminen vaatii sen, että syömme vähemmän kaloreita kuin mitä kulutamme.

Mutta miten tästä tekisi helppoa?

Jaan sinulle nyt kolme vinkkiä, joiden yhteisvaikutuksesta pystyt vähentämään päivittäistä energiansaantiasi sadoilla kaloreilla päivätasolla, mikä tarkoittaa viikkotasolla tuhansia kaloreita!


  1. Arkiaktiivisuus

Todella maltillisella arkiaktiivisuuden lisäämisellä pystyt lisäämään energiankulutustasi päivätasolla jopa useilla sadoilla kaloreilla.

Otetaan pari esimerkkiä:

Olen 60 -kiloinen ihminen, itselläni 1 kilometrin kävely lisää energiankulutustani noin 50 kaloria. Sen sijaan, että jättäisin autoni töihin tullessani suoraan työpaikan eteen, jätän sen parkkialueelle noin kilometrin päähän. Tämä lisää viitenä päivänä viikossa energiankulutukseeni noin 100 kaloria, mikä tarkoittaa viikkotasolla jo 500 kaloria. Tämä on helposti sovellettavissa: Jää pari pysäkkiä aiemmin pois bussista, valitse portaat hissin sijaan, mene pyörällä kauppaan auton sijaan jne.

Samalla kaavalla kolmen kilometrin päivittäinen iltakävely lisää energiankulutustani päivätasolla noin 150 kaloria, joka on viikkotasolla 1050 kaloria. Kuukausitasolla tämä on jo 4200 kaloria, joka vastaa energiamäärältään 9 karkkipussia tai 4 jauhelihapitsaa.  1. Kasvikset

Samaan aikaan kun lisäämäsi arkiaktiivisuus lisää päivittäistä energiankulutustasi, niin kasvisten lisääminen vähentää päivittäistä energiansaantiasi. Kasvikset ovat täyttäviä, mutta samaan aikaan sisältävät vähän energiaa. Lautasmalli on aliarvostettu mittari! Kun täytät puolet lautasesta kasviksilla, jää makaronille ja jauhelihakastikkeelle vähemmän tilaa, joka vähentää ruoasta saatavan energian määrää. Laitathan siis lautasellesi ensin aina kasvikset, ja sitten vasta muun ruoan.

Tällä kaavalla päivittäinen energiansaantisi vähenee varovaisella arviolla vähintään 150 kalorilla, joka sekin tarkoittaa viikkotasolla 1050- ja kuukausitasolla 4200 kaloria. 9 karkkipussin tai 4 jauhelihapitsan lisäksi voidaan ottaa havainnollistavaksi 7 pulloa rieslingiä tai 14 mäkkärin juustohampurilaista, mitä tuolla 4200 kalorilla ”saa”.Näillä kahdella asialla, eli kasvisten ja arkiaktiivisuuden lisäämisellä olemme kuukausitasolla siis vaikuttaneet energiansaantiisi niin, että saat energiaa noin 8400 kaloria vähemmän. Tämä tarkoittaa kuukaudessa reilun kilon painonpudotusta, joka taas tarkoittaa vuodessa noin 13 kilon painonpudotusta. Ja melko pienellä vaivalla! Puhumattakaan siitä, että kasvisten ja arkiaktiivisuuden lisäämisestä on paljon muitakin hyötyjä.


  1. Säännöllisyys

Kaikille tuttu tilanne: Ruokailuväli on venynyt aivan liian pitkäksi ja nälkä saanut työpäivän päätyttyä sellaisen magnitudin, että jääkaappi menisi karmeineen ongelmitta kurkusta alas.

Huonoin mahdollinen hetki mennä ruokakauppaan ja alkaa siinä vaiheessa miettimään, että mitähän sitä tänään syötäisiin. Tällaisena hetkenä kaupasta harvoin tarttuu mukaan mitään järkevää. Kenelle tahansa kaupan karkkihylly on nälässä kryptoniittia. Helppo arvata mihin olen tulossa; Suunnittele, ennakoi. Tarkastele työkalenteria etukäteen ja mieti valmiiksi missä vaiheessa syöt ja mitä. Laukussa tai autossa voi pitää välipalaa mukana yllättäviä tilanteita varten.

Itselläni toimiva kikka on pitää aina kotona ainekset pariin "pikaruokaan", jotka valmistuvat ruokadilemman yllättäessä muutamassa minuutissa. Jaan tähän loppuun vielä suosikkini näistä!

Kun syömme säännöllisesti, ei nälkä pääse kasvamaan liian suureksi, --> annoskoot pysyvät maltillisina.


Muutaman minuutin wokki

Tarvitset:
-Öljyä (oliivi/rypsi)
-Täysjyvänuudeleita
-Härkäpapusuikaleita https://www.beanit.fi/fi/tuotteet/beanit-harkapapusuikale-valkosipuli-yrtit/
(Myös esim kana käy yhtä hyvin proteiinin lähteeksi! Tonnikala tai erilaiset pavut samoin, ja ovatkin myös säilyvyyden kannalta loistavia vaihtoehtoja)
-Wok vihanneksia, oma suosikki tämä:
https://www.findus.fi/tuotteet/vihannekset-ja-kasvikset/wok-vihannekset/wok-shanghai
-Soijakastiketta
-Valkosipulia (vapaaehtoinen)
-Ananasta (vapaaehtoinen)

Lisää kasvikset kuumalle pannulle, jossa on öljyä. Jos päätät lisätä ananasta ja/tai valkosipulia, voi ne laittaa pannulle samaan aikaan. Sekoittele niin kauan että kasviksista tulee rapsakoita tai vähintäänkin kuumia. Ruskista toisella pannulla härkäpapusuikaleet ja lisää valmiiden kasvisten sekaan. Mausta soijakastikkeella ja halutessasi suolalla.

Kun wokki on valmista, keitä nuudeleita pakkauksen ohjeen mukaisesti, valuta ja sekoita wokin kanssa.


Seuraavassa postauksessani jaan neljännen vinkkini, joka liittyy tietoiseen syömiseen!


Miten aiot soveltaa näitä kolmea omaan arkeesi? Vai löytyykö sinulta hyödyllisiä vinkkejä mitä voisit jakaa?


Kevätterveisin,

Elli Woodward

JÄSENYYDET

Sipoon Sykkeen jäsenenä saat eniten. Valitset tarpeisiisi sopiva jäsenyys monipuolisesta valikoimasta.

Lue lisää

#11 Blogi - Ärsykkeenvaihtelun tärkeys

Oletko junnannut paikalla jo pitkään? Mitään ei tapahdu? Lue blogipostaus nro #10, jossa kerromme mitä kannattaisi tehdä, jotta taas kehittyisit.

Lue lisää


Kommentit