#8 Blogi - Onnistumistarina

Kun tekee oikeita asioita, niin voi saada ihmeitä aikaan. Tai niiltä muutos ainakin tuntuu kun ei paremmasta tiedä.

Olen 45-vuotias, kahden jo täysi ikäisen tyttären äiti. Työskentelen IT alalla ja työni on toimistotyötä, siis istumista joko oman työpöydän ääressä tai palavereissa. Työmatkan kuljen autolla, joten hyötyliikuntaa ei ole tarjolla silloinkaan. Olin aikoinani liikunnallinen, mutta pilatesta lukuunottamatta liikunta oli loppunut vuosien kuluessa lähes kokonaan. Olen perso makealle, etenkin suklaalle, ja iltaisin saattoi huomaamatta kulua vaikka koko levy.


Olen aloittanut kunto- tai laihdutuskuurin toisensa perään ja epäonnistunut. Ostin jopa nettivalmennuksen, joka sinällään oli ihan hyvä, mutta ei juuri minulle. Motivaationi ei riitä, jos tuloksia ei tule ja siksi kuurit ovat jääneet kesken.


Keväällä 2019 projekti, missä työskentelen, oli todella kriittisessä ja stressaavassa tilanteessa. Tein jatkuvasti ylitöitä, kiire ja paine oli kova. Kesäloman kynnyksellä huomasin, että olin lihonut nykyisen työnantajani leivissä, viiden vuoden aikana, 13 kiloa.


Silloin päätin, että nyt muutoksen on tapahduttava. Otin väsyneenä yhteyttä Sipoon sykkeeseen ja ihanaan Elliin. Hänen kanssaan lähdimme muuttamaan elintapojani.


Elokuun alussa teimme kuntotestin, kävin vaa'alla, sain ravintovalmennusta ja yhdessä mietimme millaisesta liikunnasta pidän. Aikatauluja en halunnut elämääni enempää ja kuntosalin kova musiikki ja hälinä vain ärsytti, joten ryhmäliikunta ja omatoiminen kuntosalitreeni jäivät pois laskuista. Nuorempana treenasin ankarasti, kurinalaisesti ja tavoitteellisesti. Tällä kertaa lähdin hakemaan armollisempaa tapaa kuntoiluun, jotain hauskaa ja mukavaa, missä itseään ei tarvitse pakottaa tai ruoskia. Aloitin elämäntapamuutokseni muutamalla päätöksellä:

  • Muokkaan annoskokoja ja ruokailurytmiä painonpudotusta tukevaksi.
  • Päätän etukäteen, minkä verran syön herkkuja.
  • Lopetan turhan someselailu ja lähden sen sijaan kävelylle.
  • Treenaan kerran viikossa Ellin kanssa.
  • Jatkan pilatestunteja.


Olen vilpittömästi hämmästynyt, että näin pienet muutokset tepsivät. Vajaassa puolessa vuodessa painoni on pudonnut yli 10 kiloa, kunto on noussut kohisten ja jaksan myös töissä pirteämpänä. Eikä minun ole tarvinnut luopua mistään eikä noudattaa rajoittavaa laihdutuskuuria.


Suurin oivallus ja muutos tapahtui ruokailussa. Vaikka söin aiemminkin monipuolisesti ja terveellisesti, söin pääaterioilla aivan liian suuria annoksia, mistä syystä minulle ei koskaan tullut nälkä ja välipalat jäivät turhan pieniksi.


Syksyn aikana olen opetellut syömään pieniä annoksia, säännöllisesti enintään neljän tunnin välein ja joka aterialla tasaisesti proteiineja, hiilihydraatteja ja vihanneksia tai hedelmiä. Sopivien annoskokojen hahmottaminen oli aluksi haastavaa. Samoin kätevien välipalojen keksiminen mukaan töihin. Harjoittelemalla, kokeilemalla ja Ellin avulla löysin minulle sopivan tavan syödä. Nyt vatsani on tottunut pieniin annoksiin eikä ruokailuun tarvitse enää kiinnittää huomiota. Aterioiden välissä tulee sopivasti nälkä ja ehkä siitä syystä tuntuu, että ruokakin maistuu paremmalle.


Toinen iso muutos on ollut ulkoilu. Töiden jälkeen lähden lenkille pimeästä huolimatta enkä säikähdä pientä sadettakaan. Syksyn ja pimeän tulo ensin jännitti, että loppuuko hienosti alkaneet kävelyt tähän. Sitkeästi lisäsin vaatteita, laitoin otsalampun otsalle ja lähdin ulos ja huomasinkin nauttivani pimeydestä, rauhallisuudesta ja hiljaisuudesta. Nyt jännitän, miten saan itseni liikkeelle, kun tulee kylmä ja kovat pakkaset.


Ellin kanssa treenaaminen on hauskaa. Treeneissä en pääse koskaan helpolla ja olen monta kertaa yllättänyt itseni nostamalla painot, jotka Elli lisää tankoon. Elli on aina positiivisen kannustava. Juttelemme ja nauramme paljon. On ollut hieno tutustua. Kiitos Elli!


Iloisin olen siitä, miten mielikuva itsestäni on muuttunut. Tietysti päivät ovat erilaisia, mutta useimmiten tunnen itseni pitkäksi, hoikaksi ja energiseksi, vaikka tavoitepainoon onkin vielä jokunen kilo. Uskon, että olen löytänyt tavan, millä saan painoni pidetyksi hallinnassa ja nautin liikunnasta tulevaisuudessakin.


Yksin en kuitenkaan olisi onnistunut ja personal trainerin hankkiminen olikin yksi elämäni tärkeimmistä päätöksistä.


Kommentit