#6 Blogi - Tavoitteet ohjaavat tekemistä

Onko sinulla oma tavoite? Tavoite määrää miten harjoittelet.

Tavoitteet ohjaavat tekemistäsi salilla: Onko sinulla oma tavoite?

Tavoite määrää miten harjoittelet. Jokaisella on hyvä olla ikioma tavoite. Jos salille menee ilman punaista lankaa, ei kehity toivomallaan tavalla. Vähän kuin etsisi kadonnuttaa kissaansa pimeässä ilman taskulamppua…..Tavoitteen on hyvä olla helposti mitattava: tietty ihannepaino, tietty hauiksen ympäryysmitta, tietty rasvaprosentti, tietty keskivartalon ympäryysmitta. Vaaka on huono tapa mitata kehitystä koska paino nousee usein lihasmassaan karttuessa. Tämä voi lannistaa kun henkilö luulee rasvamassan kasvavan ja treenin olevan turhaa ajanhaaskausta. BMI (Body Mass Index) on myös huono mittari: lihaksikas henkilö voi BMIn mukaan olla vakavasti ylipainoinen vaikka rasvaprosentti liikkuu 10% seuduilla. Itselläni BMI on 30, eli olen pahasti ylipainoinen. Omasta mielestäni olen vain keski-iän mukanaantuoman kovemman painovoiman uhri ja aika hyvässä kunnossa. Pitää olla tyytyväinen siihen, mitä näkee peilistä. Se on hyvä mittari!

Mittanauha on paras mittari! Keskivartalon ympäryysmitta on kansanterveyden kannalta tärkein mittari: miehillä alle 94 cm ja naisilla alle 80 cm on tavoite. Tällöin riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on pieni. Moni sanoo: tavoitteeni on voida hyvin. Loistava tavoite, mutta miten sen mittaa? Tavoite on hyvä olla omasta päästä keksitty ja tällöin se on osa sinua ja ohjaa tekemisiäsi paljon paremmin kuin jonkun toisen keksimä tavoite. Ei kukaan ole lopettanut tupakoinnin koska joku toinen on sanonut sinulle että pitäisi lopettaa. Jokaisen on itse havahdutava ja muuttaa laivansa kurssia.

Esimerkkejä hyvistä tavoitteista mitä helposti pystyy mittamaan:
”Haluan päästä alle 90 cm keskivartalomittaan”
”Haluan kasvattaa hauiksen ympärysmittaa 4 cm kuudessa kuukaudessa”
”Haluan juosta puolimaratonin alle 2ssa tunnissa”

Mikä on sinun tavoitteesi? Mikä saa sinut salille? Muista myös kultainen sääntö: jos sanot "minun on pakko lähteä tänään salille" – ÄLÄ lähde. Jos taas sanot: tänään on salipäivä, kohta saan taas harjoitella – olet oikealla polulla. Kaikille tulee se huono päivä. Minulla on niitä joskus. Silloin en lähde salille vaan koiran kanssa kävelylle. Pakko ei saa ohjata tavoitteita ja tekemistä tulee säädellä oma halua ja tieto siitä miksi sitä tekee! Mutta muista, jostain on kuitenkikn aloitettava!

Tulevissa postauksissa tulemme kertomaan miten tulee harjoitella omaa tavoitettaan kohti; kestävyyttä, lihasmassaa tai vaikka voimaa. Pysy mukana!

Gym Trainer, Mats


Kommentit